Over ons

Wie zijn wij

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe zijn een groeiende groep vrienden die geld geven, helpen bij technische vragen, informatie verspreiden, mensen bewust maken, Uganda bezoeken, Ugandese bezoekers ontvangen, kleine leningen geven en bijspringen als de nood aan de man is. We zijn een levend teken van hoop voor de gemeenschap van Kayunga in Wakiso Uganda. We laten zien dat ze vrienden hebben waar ze van op aan kunnen. We zijn professioneel in wat we doen, maar met een groot hart. We werken allemaal als vrijwilligers, geven onze tijd en zetten ons in. Zeven van ons waren bereid de rol van bestuurslid op zich te nemen.

Hoe is het begonnen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn 1982 vertrokken Jos en José van Baarsen naar het toenmalig Zaire om er te gaan werken in een geisoleerd gezondheidscentrum in het bisdom Basankusu. Familie en vrienden wilden hun werk in dit verlaten en bijzonder arme gebied steunen en richtten een stichting op. Theo die al in het zelfde bisdom werkte, suggereerde de naam Bondeko. Dit betekent Vriendschap in het Lingala, de lokale taal. Toen Jos en José in 1989 terugkwamen naar Nederland besloot Stichting Bondeko het werk te ondersteunen van Theo die ondertussen naar Rwanda was verhuisd. Zijn thuisfront “het Garantiefonds” fuseerde met de stichting.

Wat we willen

watwewillen1We geloven dat een rechtvaardige, vreedzame en duurzame wereld voor iedereen mogelijk is. Onze wereld is een groot dorp aan het worden en steeds meer mensen realiseren zich dat onze toekomst een gezamenlijke toekomst is. Voedsel voor iedereen, een gezonde en duurzame leefomgeving, mogelijkheden om te leren en respect voor de menselijke waardigheid zijn een recht voor iedereen op deze aarde. Er moet nog veel gebeuren en veel individuen en organisaties doen fantastisch werk. Wij denken dat ook kleine acties een verschil kunnen maken; wellicht niet op wereldschaal, maar wel voor de gezinnen in Kayunga.

Hoe we werkenwatwewillen2

Binnen het geheel van ontwikkelingssamenwerking wil de Stichting Bondeko een eigen en specifieke bijdrage leveren; een teken van vriendschap zijn voor een heel bepaalde levende gemeenschap. We geloven dat relaties net zo belangrijk zijn als geld en daarom steunen we mensen in Uganda. Theo Groot is iemand van onze gemeenschap die koos voor een leven in Afrika, hij is onze man ter plekke. Hij werd een volwaardig lid van de lokale gemeenschap, deelt in de vreugdes en verdriet en kreeg vertrouwen en vriendschap. Hij deelt de dromen van de mensen voor een betere landbouw, kwaliteitsonderwijs voor hun kinderen en een eigen plek waar het goed toeven is. Als Bondeko besloten we hen te helpen deze dromen werkelijkheid te laten worden.

Het team achter stichting Bondeko

theoTheo Groot (1955) onze man ter plekke. Hij is een boerenzoon uit Flevoland. Hij vertrok na zijn agrarische opleiding in 1979 naar Afrika en verloor er zijn hart. Hij werkte via de congregatie Paters van Mill Hill in de binnenlanden van het voormalige Zaïre (DRC)). In 1991 is hij voor de Belgische ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen als veldleider in Rwanda gaan werken. Sinds 1996 woont hij in Uganda, gestart in Kampala en vervolgens vertrokken naar Kayunga, 25 km buiten de hoofdstad. Eerst was hij nog in dienst van Broederlijk Delen, vervolgens ging hij verder als ZZP-er en consultant trainer ‘Open Space’ specialist. Nu werkt hij grotendeels voor MWH, een sociaal investeerder, in Noord Uganda. In Kayunga is hij gestart met een educatie boerderij en is ook directeur van de Bondeko school.

Joost Hetsen (1984) is voorzitter van Bondeko en vanaf 2011 bestuurslid. Hij is geboren in Dronten en woont en werkt in Maputo, Mozambique. Zijn vader is een jeugdvriend van Theo. Zelf heeft hij Internationale Betrekkingen gestudeerd en was een half jaar werkzaam in Uganda. Hij heeft toen regelmatig de trainingsboerderij en de school in Kayunga bezocht. Joost is jaren secretaris geweest.

foto corCor van Dijk (1970) is penningmeester vanaf 2016. Hij studeerde bedrijfskundig management in Groningen en vervolgens bedrijfseconomie in Tilburg. Hij werkt als manager administratie bij het accountantsbureau PWC in Amsterdam. Hij woont met echtgenote en drie kinderen in Leiden. Stichting Bondeko kende hij via familie, het blad Amahoro en van de jamverkoop.

foto lottyLotty Sierink (1961) is secretaris en sinds 2016 bestuurslid.Ze heeft met echtgenoot en drie kinderen 10 jaar in Afrika gewoond, eerst in Kenia, vervolgens in twee periodes zeven jaar in Kampala, waar ze bevriend raakte met Theo Groot. Lotty was 30 jaar lang wijkverpleegkundige maar heeft zich recent omgeschoold tot medisch pedicure. Het zzp-er zijn bevalt goed. De twee beroepen vullen elkaar mooi aan. Ze woont met haar man in Haren.
“De heimwee naar het leven op het Afrikaanse continent zal wel niet meer overgaan”.

Jos van Baarsen  (1954) is bestuurslid sinds 1992 en was jarenlang voorzitter. Hij heeft met zijn echtgenote José jaren in Zaïre gewoond en kent zo Theo Groot. Stichting Bondeko is voor hen opgericht en is vervolgens samengegaan met het Garantiefonds van de achterban van Theo. Zo heeft hij steeds contact met Afrika onderhouden. Sinds zijn terugkeer in 1989 werkt hij in de ouderzorg. Hij en zijn familieleden hebben regelmatig Uganda bezocht.

Jan

Jan Aukema (1941) was van 1992 tot 2021 bestuurslid, in 2021 is hij Senior Adviseur geworden. Hij was na zijn studie in Wageningen docent aan de Agrarische Hogeschool in Dronten en was meer dan 20 jaar betrokken bij Stichting Afos in Dronten. Hij woont weer in zijn geboorteplaats Roden. Theo Groot kent hij van de Agrarische Hogeschool. Door zijn vele bezoeken aan Uganda en zijn tijdelijk verblijf van een half jaar op de trainingsboerderij kent hij veel mensen van Kayunga en van de school.

Sjaak

Sjaak Groot (1958) is bestuurslid sinds 1992. Hij is een jongere broer van Theo. Hij was actief in de groep van Missie Ontwikkeling en Vrede (MOV) en jarenlang betrokken bij de Wereldwinkel in Dronten, de plaats waar hij nu ook weer met zijn echtgenote woont. Samen met zijn dochter heeft hij een grote zorgboerderij bij Lelystad, ‘Hoeve Vredeveld’. Dat is ook de plaats van de bijeenkomsten van Stichting Bondeko.