Help Juf aan een huis!

Onderwijzerswoningen

In de afgelopen jaren heeft de Bondeko school een aardig team van leerkrachten bij elkaar gekregen wat ook behoorlijk stabiel is. Dat is belangrijk want de doelstellingen kunnen alleen slagen als “ onze” eigen leerkrachten de kar trekken. En dat doen ze. Ze maken lange dagen en ook hun vakanties zijn maar kort want ‘vakantie voor de kinderen’ is niet ‘vakantie voor de leerkrachten’, al goed dat de onderwijsbonden hier daar geen punt van maken. Overigens vinden alle leerkrachten het ook zelf vanzelfsprekend. Op nogal wat niet-overheid scholen worden ze in de vakanties niet betaald. De meeste van onze leerkrachten volgen tijdens de vakantie een aanvullende opleiding voor een diploma en allemaal willen ze goed voorbereid aan een nieuw trimester beginnen. De school kan geen fantastische salarissen betalen en als je echt goed bent, kun je op andere scholen vaak wel meer verdienen. Maar weinig scholen betalen een aanvullende opleiding en betalen twaalf maanden per jaar, weinigen komen hun verplichtingen na wat betreft sociale zekerheid en de belastingverplichting. Wat veel andere scholen wel doen en de Bondeko school nog niet is onderwijzers huisvesting aanbieden. Een goeie woonplek vinden is niet gemakkelijk en als er al wat is, is het heel duur. Daarom is het plan op gevat om dit jaar een aantal woningen voor onderwijzers te bouwen zodat zij een fijne woonplek hebben en we hen op deze manier ook beter aan de school kunnen binden. Het wordt een zogenaamd ‘public private partnership’. Dat betekent zoveel als een samenwerking tussen de stichting Bondeko en Theo. Theo stel land beschikbaar en bouw de huizen, de Stichting Bondeko doet een renteloze lening die over zes jaar wordt terugbetaald met de huur, eigenlijk betaald de stichting zes jaar huur vooruit. Dat heeft als groot voordeel dat de kosten voor huisvesting gedekt zijn en die kosten voor zes jaar vast liggen. Theo leent er zelf nog geld bij van anderen waar hij dan wel rente over betaalt. Hoe hoog het bedrag is dat hij moet lenen hangt een beetje af van een derde partner in het spel.

Theo en Willem van Baarsen, ooms van Jos, onze voorzitter, hebben het op zich genomen om een actie op te zetten om delen van de huizen te financieren; de ramen en deuren, het dak etc. Met veel affiniteit in de bouwwereld willen zij mensen betrokken laten zijn bij de school via een insteek die vertrouwt is: bouwen. Maar uiteraard willen we de aandacht vragen bij onze sponsoren en donateurs: steun deze actie die van belang is voor het behoud van kwalitatief goed onderwijs voor kansarme kinderen, onze doelstelling, door te voorkomen dat de goed opgeleide leerkrachten weggaan.

Het eerste prototype huis is ondertussen klaar. Ontworpen door Theo’s neef Peter die in Delft architectuur doet. Peter was in december met zijn ouders bij Theo op bezoek en samen hebben ze het ontwerp nog wat bijgesteld zodat de kosten wat verder omlaag kunnen en de constructie vereenvoudigd wordt.

In februari 2015 zijn er twee Drontense klussers, vrienden van Rixt, op bezoek geweest die vijf van de jonge knullen die via Bondeko en Theo een vakopleiding hebben gevolgd, nog wat kneepjes bij brengen. Twee hebben er metselen gedaan, een is loodgieter, de ander elektricien en de laatste timmerman. Kortom, in de loop der jaren heeft Theo zijn eigen bouwteam bij elkaar gekregen. Ze hadden er zin in, zowel Klaas en René, de instructeurs, als ook de jongens zelf. Het proto huis hebben zij nagenoeg zelf gebouwd, allen voor het dak moest nog iemand anders komen, maar dat hoeft straks ook niet meer. Bouwbedrijf Groot & Zonen dus; een volgende project is wellicht een klussenbedrijf inclusief werkplaats en klussenbus met training vanuit Dronten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *